AEK B', ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος τσέκαρε την εφαρμογή του floating και στο ποδόσφαιρο περνώντας το στην επόμενη φάση

To floating είναι η απόλυτη μορφή χαλάρωσης για την ψυχή και το σώμα. Ένας τρόπος να αποβάλλουμε το stress, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας συνολικά!

Από την πρώτη δεξαμενή επίπλευσης (κάψουλα ή pod) που δημιουργήθηκε από τον Dr John Lilly το 1954 μέχρι τα τελευταίας τεχνολογίας float pods που κυκλοφορούν σήμερα, το floating είναι μία πρακτική που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Στην Αμερική, χρησιμοποιείται ευρέως και στις θεραπείες αποκατάστασης των αθλητών του ΝΒΑ, ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος με πολλούς επαγγελματίες αθλητές ατομικών και ομαδικών σπορ να το προτιμούν για τα πολλαπλά οφέλη του. Ταυτόχρονα, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και ειδικοί αποκατάστασης το προτείνουν όλο και περισσότερο με την αιώρηση μέσα στο νερό να κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις υπόλοιπες θεραπείες wellness.

O κόουτς της ΑΕΚ B Σωκράτης Οφρυδόπουλος αποδέχθηκε την πρόκληση-πρόσκληση του ιδιοκτήτη του κέντρου Etherfloat, έκανε μια συνεδρία floating και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κάρολο Πολύζο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του στο Εtherfloat. Λόγω της προηγούμενης ιδιότητας μου ως ποδοσφαιριστής υπήρχε μια εξοικείωση με το υδάτινο στοιχείο. Χρησιμοποιούσαμε ως παίκτες και χρησιμοποιούνται ακόμα τζακούζι, πισίνες υδρομασάζ κτλ. ως μεθόδοι αποκατάστασης. Η χρησιμότητα τους ήταν περισσότερο αναγκαία μετά από απαιτητικούς αγώνες ή εφόσον είχε συσσωρευτεί κόπωση. Άρα υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι όλα αυτά βοηθάνε, ξεκουράζουν και επαναφέρουν το σώμα ενός αθλητή, κάτι το οποίο επισημαίνει το ιατρικό team μιας ομάδας. Το floating έχει κοινό στοιχείο το νερό όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και μοναδικό. Μας παρέχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα ίσως και παραπάνω.»

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την εμπειρία της αιώρησής σας μέσα στην κάψουλα του floating:

«Αρχικά άκουσα από τον ιδιοκτήτη τις οδηγίες χρήσης, του χώρου και της κάψουλας. Όλα εύκολα και απλά. Το καλό είναι ότι εμείς χρησιμοποιούμε το υδάτινο περιβάλλον και όχι αυτό εμάς. Ρώτησα ο,τι ήθελα ώστε να μπορώ να επωφεληθώ αμέσως και να μη χάσω χρόνο. Αυτό που μου ακούστηκε μαγικό και παράξενο ήταν, ότι λόγω της υψηλής άνωσης μπορούμε να αιωρούμαστε στο νερό. Επιλέγουμε εμείς αν θέλουμε φωτισμό ή όχι, ή αν η πόρτα της κάψουλας θα είναι ανοιχτή, μισάνοιχτη ή κλειστή. Αφού τελικά μπήκα ήταν έτσι: Το σώμα μας αιωρείται σε ένα υδάτινο σύννεφο. Σε 1 λεπτό έκλεισα την κάψουλα και το φωτισμό. Στην 1 ώρα που διαρκεί είμαστε εμείς, ο εαυτός μας και το νερό. Ο χρόνος είναι αρκετός. Εμείς δημιουργούμε τους δικούς μας κανόνες και όρους για τον εαυτό μας. Αφού επεξεργαστούμε για λίγα λεπτά το χώρο και το νερό αφηνόμαστε. Η θετική διάθεση που μας δημιουργείται λειτουργεί πολυεπίπεδα θετικά. Η ησυχία και η γαλήνη του χώρου αυξάνει τη συγκέντρωση και την προσήλωση μας σε ο,τι θέλουμε να εστιάσουμε. Λειτουργεί ευεργετικά ξεκουράζοντας μας σωματικά αρχικά και δυναμώνοντας μας πνευματικά.»

Δώστε μου τρεις λόγους για τους οποίους θα προτείνατε σε έναν αθλητή να κάνει floating και άλλους τρεις για τους οποίους θα το προτείνατε σε έναν άνθρωπο που δεν είναι επαγγελματίας αθλητής:

«Δεν θα διαχώριζα τους ανθρώπους σε επαγγελματίες αθλητές και μη για να κάνουν floating. Είναι όλοι άνθρωποι και έχουν όλοι το δικαίωμα της ξεκούρασης και αναζωογόνησης του εαυτού τους. Αρκεί να είναι οικονομικά εφικτό. Διότι ζούμε σε δύσκολες εποχές πραγματικά. Το λέω πάντως αυτό γιατί είτε είσαι οικοδόμος, είτε δημόσιος υπάλληλος, είτε γιατρός, είτε υδραυλικός, έχεις το δικαίωμα να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να τον προσέχεις, να τον ξεκουράζεις. Η διαφορά είναι ότι στους επαγγελματίες αθλητές επιβάλλεται να επανέλθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται έως την επόμενη καταπόνηση. Γιατί οι απαιτήσεις, οι στόχοι και οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι σωματικές καθημερινές απαιτήσεις πολύ υψηλότερες.»

Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα το συνιστούσα θα ήταν

1. Σωματική ξεκούραση

2. Πνευματική αναζωογόνηση

3. Ψυχική εξισορρόπηση

Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος τσέκαρε την εφαρμογή του floating και στο ποδόσφαιρο περνώντας το στην επόμενη φάση

SUPERLEAGUE-2 / ΑΕΚ Β – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Πως νιώσατε ότι βοήθησε το floating το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας;

«Η βασική διαφορά του floating με τις υπόλοιπες μεθόδους αποκατάστασης είναι ότι υπάρχει εξατομίκευση της επαναφοράς του αθλητή. Διαχειρίζεται μόνος του για 1 ώρα τον εαυτό του. Κανόνες συγκεκριμένοι δεν υπάρχουν. Τους διαμορφώνει ο ίδιος επειδή ο καθένας ξέρει καλύτερα τον εαυτό του. Η δική μου εμπειρία ήταν ότι τη σωματική μου ξεκούραση, τη διαδέχτηκε η πνευματική. Η αίσθηση ότι ξεκουράζεσαι σου προκαλεί διαύγεια πνεύματος. Το άθροισμα των 2 αυτών συνισταμένων σε οδηγεί ώστε πλέον και ψυχικά να νιώθεις δυνατός. Η σειρά και οι ανάγκες μπορούν να ποικίλουν από αθλητή σε αθλητή και από άνθρωπο σε άνθρωπο Πχ. Να έπεται η σωματική ξεκούραση της πνευματικής αντί να προηγείται.»

Aν είχατε τη δυνατότητα να εντάξετε το floating στη διαδικασία της αποθεραπείας θα το κάνατε κι αν ναι γιατί;

«Στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να εντάξουμε το floating στην αποκατάσταση και αποθεραπεία μιας ομάδας θα ξεκινούσα λέγοντας ότι δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική από τη στιγμή που το floating χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στο NBA στο καλύτερο και ακριβότερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Η απάντηση θα ήταν ναι γιατί αφενός προσθέτουμε μια ακόμα μέθοδο στις ήδη υπάρχουσες, αφετέρου η εξατομικευμενη αποκατάσταση λειτουργεί στοχευμένα. Όλα αυτά όμως πάντα θα αποφασίζονται αφού έχουμε μιλήσει και συμβουλευτεί το επιστημονικό μας staff, το ιατρικό team και το τεχνικό team αποκατάστασης και αποφόρτισης.»

Aν ήσασταν ακόμη εν ενεργεία παίκτης σε ποια φάση νιώθετε ότι θα χρειαζόσασταν να κάνετε μια συνεδρία floating και γιατί;

«Αν όταν έπαιζα υπήρχε , εικάζω πως θα έκανα χρήση του αμέσως μετά τον αγώνα και την επόμενη μέρα, ώστε να αποκαταστήσω τη σωματική και πνευματική κούραση άμεσα. Ίσως μια ακόμα χρήση μεσοβδόμαδα θα μου έδινε την προσδοκούμενη ψυχική συγκέντρωση και προσήλωση πριν τον επόμενο αγώνα.».

Πηγή: dessou.gr