ΑΕΚ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Βασιλακόπουλος: «Δεν του πέφτει λόγος του Αγγελόπουλου για εμένα – ΠΑΟΚ και Άρης στην Α1»

Σε συνέντευξη του ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, μίλησε με πλήρη αγένεια στον Μάκη Αγγελόπουλο, ενώ βάζει πλάτες για να μείνει ο Άρης και ο ΠΑΟΚ στην Basket League.

Συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή του SDNA έδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος όπου όταν ερωτήθηκε για τη ρήξη του με τον μπασκετικό ηγέτη της ΑΕΚ, κ.Αγγελόπουλο τότε με έντονο ύφος απάντησε πως: «Δεν του πέφτει λόγος του Αγγελόπουλου για εμένα», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Α1, όπου τόνισε πως πρέπει οι ομάδες να μείνουν ως έχει και να προστεθούν οι πρωταθλητές της Α2.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: 

Για τον Μάκη Αγγελόπουλο και τη ρήξη ανάμεσά τους: «Δεν είχα έρθει σε ρήξη, ούτε είμαι υπεύθυνος εγώ για τη διαιτησία. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, ακόμη και μίας ήττας. Η μετάθεση είναι το χειρότερο πράγμα. Το πρώτο θύμα της μετάθεσης είναι η διαιτησία. Γίναμε όλοι ειδικοί. Είμαι τόσα χρόνια στο μπάσκετ κι ακόμη δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό. Δεν ήμασταν ποτέ σε σύγκρουση. Έχουμε μια σχέση, όπως αυτή που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ με τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Αυτό που είπε ο κ. Αγγελόπουλος για μένα, το έχει πει και ο Υφυπουργός. Δεν του πέφτει λόγος γι’ αυτό του κ. Αγγελόπουλου».

Για την απόφαση του BCL για Final 8 τον Σεπτέμβριο: «Σ’ αυτές τις αποφάσεις λείπει η ευθύνη. Ο Σεπτέμβρης θα ‘ρθει και δεν το βλέπω εφικτό να γίνεται αυτό. Όπως είπα, δεν ρίχνω τα βάρη μόνο στην Ευρωλίγκα, γιατί και η FIBA έχει τεράστιες διακυμάνσεις. «Έφυγε» κι ο Μπάουμαν και είμαστε σε μία φάση μετάβασης».

Για το πώς πέρασε το διάστημα της καραντίνας: «Τι να κάνουμε; Ήμουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ζήσαμε στιγμές τρομολαγνείας, κατά κάποιον τρόπο, αλλά πιθανώς να ήταν υποχρεωτικό αυτό να γίνει για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, δεν δέχομαι το «ας πεθάνουν κάποιοι». Η ζωή είναι πάνω από όλους κι από όλα».

Για την οριστική διακοπή των Εθνικών πρωταθλημάτων: «Δεν πήγαινε πιο πέρα. Αναβάλλαμε πρώτοι τα πρωταθλήματα. Με τις εξελίξεις που υπάρχουν κι επειδή κυρίαρχο είναι πλέον το «ΧΑΜ», το μπάσκετ δεν μπορεί να υπάρχει με αυτό το τρίπτυχο. Θα ήταν γελοίο να μπούμε στα γήπεδα με μάσκες».

Για το αν διαφωνεί με τις προσπάθειες της Superleague να τελειώσει τη σεζόν: «Ναι, διαφωνώ, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πιέσει από εξωαθλητικούς παράγοντες για να συνεχιστεί. Δεν πιστεύω ότι ούτε οι αθλητές το επιθυμούν. Θεωρώ ότι είναι οικονομικοί οι λόγοι. Είναι σαν εκβιασμός στον ποδοσφαιριστή. Όπως δεν θέλουμε κι εμείς οι χορηγοί να κάνουν μείωση των συμβολαίων, το ίδιο θα πρέπει να είναι ελαστική και η σχέση με τους αθλητές».

Για την οικονομική ζημιά που υπολογίζει για την ΕΟΚ: «Πολύ μεγάλη ζημιά, διότι ήδη οι χορηγοί έχουν αρχίσει να θέτουν ζήτημα επανασυζήτησης. Έχει αναβληθεί το Προολυμπιακό, το Eurobasket, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο κεντρικός χορηγός προβάλλει δικαιολογημένα το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δράση. Ζητά μία μεταφορά της σύμβασης ουσιαστικά. Θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν να συνέλθει κι όχι μέσω τηλεδιασκέψεων. Αυτά δεν είναι Συμβούλια, αν ο ένας δεν βλέπει τον άλλον. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, ανάλυση κι απόφαση. Η ζημιά είναι γύρω στις 600 χιλιάδες».

Για το αν θα υπάρξουν άνοδοι και υποβιβασμοί: «Θα έχουμε με βάση τις ισχύουσες βαθμολογίες κι αν χρειαστεί να γίνει κάποιος αγώνας, θα μετατεθεί για όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν θα γίνουν επαναστατικές αναδιαρθρώσεις, αλλά εκεί που δεν πρέπει να υπάρξει υποβιβασμός κάποιων ομάδων μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, δεν θα υπάρξει. Άνοδος θα υπάρξει, όμως, γιατί θα είναι άδικο να μην υπάρξει».

Για τον κίνδυνο να μην πληρωθούν κάποιοι αθλητές: «Υπάρχουν συμβόλαια, δεν είναι εύκολο να πουν ότι δεν πληρώνουν. Θα πρέπει όμως όλες οι πλευρές να δείξουν κατανόηση. Είναι μία πρωτοφανής περίοδος. Δεν θα πρέπει να αδικηθούν οι αθλούμενοι. Θα πρέπει να μοιραστεί η ζημιά στον καθένα ανάλογα με την γενική ευθύνη που έχει».

Για την Basket League: «Στην Α1 έχει μπει λουκέτο με ομόφωνη απόφαση των ομάδων. Έχουν διακόψει το πρωτάθλημα. Παραμένουν τα διαδικαστικά ανόδου, υποβιβασμού, τα οποία θα αποφασιστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι θέμα ημερών. Θα είναι λιγάκι άδικο να μην αναδειχθεί πρωταθλητής, όπου είναι εμφανέστατο το ποιος προηγείται. Θα είναι και κάπως άδικο να μην ανεβάσεις ομάδες. Θα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Πρέπει να μείνουν όλες οι ομάδες της Α1 και να ανέβουν από την Α2 αυτές που προβιβάζονται. Ο Βασιλακόπουλος έχει μία πορεία μακρόχρονη, δεν θα αποτολμήσω να σβήσω μία ιστορία που έχω γράψει. Για μένα, αυτό που κάνω είναι τίμιο. Η Α1 θα πρέπει να έχει 16 ομάδες του χρόνου. Τις απόψεις μου τις ξέρει κι ο ΕΣΑΚΕ».

Για την Ευρωλίγκα και το αν βλέπει στρατηγική στις αποφάσεις της: «Τον Ολυμπιακό τον έστειλαν στο Βερολίνο εν μέσω Covid. Έφτασε στο αεροδρόμιο κι επέστρεψε. Ο τρόπος που παίρνουν αποφάσεις είναι παράξενος. Υπάρχει ένα σύστημα διαφόρων, αντικρουόμενων συμφερόντων των ανθρώπων που διοικούν την Ευρωλίγκα. Έχει καταντήσει να είναι μονοπρόσωπη εταιρεία κι εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν ανταποκρίνονται στις αθλητικές αρχές, αξίες και ιδέες. Είναι εμπορική κι αντιαθλητική συμβίωση. Γι’ αυτό δεν έχει κάνει και τίποτα. Απέτυχε πλήρως και μετά το 2000. Σήμερα, όλα τα σωματεία που μετέχουν στην Ευρωλίγκα έχουν ζημιά. Ας μας πει ένας ότι κέρδισε έστω και 1 ευρώ. Έχει μεγάλη αρνητική συμμετοχή και η FIBA. Φταίει κι εκείνη σε ένα μεγάλο μέρος, διότι δέχθηκε να γίνει αυτό το πράγμα από το 1992 ουσιαστικά. Δυστυχώς, η FIBA υπέθαλψε κάποιους ανθρώπους τότε που υποσχέθηκαν πράγματα. Βρήκαν και μία εταιρεία που τους εγκατέλειψε αμέσως, γιατί κατάλαβε ότι δεν ήταν σοβαρή κατάσταση. Έτσι υπάρχει αυτή η διάσπαση που όχι μόνο δεν ωφέλησε κανέναν, αλλά αντίθετα κι αγωνιστικά και οικονομικά ήταν τεράστιο λάθος. Τα σωματεία δεν είχαν έσοδα και είδαν τους προϋπολογισμούς τους να ανεβαίνουν».

Για το πλάνο επανέναρξης της Ευρωλίγκας: «Αυτά τα λέει όλα, διότι παίζονται παιχνίδια τώρα μεταξύ του Μπερτομέου και των χορηγών. Τελικά θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Το πλάνο δεν είναι εφικτό. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τα Υπουργεία Υγείας, δεν επιτρέπουν να γίνουν οι αγώνες. Πότε θα γίνουν οι αγώνες; Τον Αύγουστο; Και πότε θα αρχίσει η επόμενη σεζόν; Να είμαστε σοβαροί. Σε κλειστό χώρο δεν μπορούν να μπουν τώρα οι αθλητές. Το κεκλεισμένων των θυρών θα γελοιοποιήσει την κατάσταση. Ο κόσμος είναι συστατικό στοιχείο του αθλητισμού και βοηθά και τη δράση. Αν δεχθούμε ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να περιμένουμε την επιστημονική κοινότητα να μας δώσει διαβεβαιώσεις. Διαφωνώ με τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Διαφωνώ και την ύπαρξη μίας τέτοιας ποινής. Έχετε σκεφτεί τον αθλητή να μπαίνει σε γήπεδο που δεν υπάρχει κανένας; Όλα είναι σχετικά. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία. Στο θέαμα συμβάλλει και ο θεατής. Καλό είναι να βγει ένα φάρμακο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ο αθλητισμός είναι κοινωνική έκφανση. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς θα είναι αύριο η κοινωνία, δεν ξέρουμε και για τον αθλητισμό. Θα υπάρξουν συντριπτικές μεταβολές και θα τις υποστεί και ο αθλητισμός».

Για τη συζήτηση για επανέναρξη δράσης της Ευρωλίγκας στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη: «Καλά εντάξει, σε κουβέντα να βρισκόμαστε είναι όλα αυτά. Η Ευρωλίγκα έγινε για να φέρει έσοδα. Έφερε; Το αντίθετο έγινε».

Για τα συμβόλαια των παικτών και την τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: «Δεν θα βάλω ποσοστά, αλλά όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Οι αθλητές λένε «εγώ τα φέρνω, εγώ τα παίρνω». Ε, φέρτα και πάρτα».

Για το αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πρέπει να αφήσουν την Ευρωλίγκα: «Το ελληνικό μπάσκετ τούς περιμένει με ανοικτές αγκάλες. Η λύση δεν ήταν η Ευρωλίγκα. Καλό είναι να επανέλθουν στον δρόμο της FIBA, να βάλουν τη δική τους φωνή κι άποψη και να καταφέρουν να φτιάξουν μια διοργάνωση που θα τους φέρει και περισσότερα έσοδα με το φυσιολογικό τρόπο και τη φυσιολογική αρχή, την Παγκόσμια Ομοσπονδία του μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης, απέτυχε».

Για την απόφαση του BCL για Final 8 τον Σεπτέμβριο: «Σ’ αυτές τις αποφάσεις λείπει η ευθύνη. Ο Σεπτέμβρης θα ‘ρθει και δεν το βλέπω εφικτό να γίνεται αυτό. Όπως είπα, δεν ρίχνω τα βάρη μόνο στην Ευρωλίγκα, γιατί και η FIBA έχει τεράστιες διακυμάνσεις. «Έφυγε» κι ο Μπάουμαν και είμαστε σε μία φάση μετάβασης».

Για το ότι συμπίπτουν αγώνες της Εθνικής με αγώνες της Ευρωλίγκας: «Το πήρατε από το στόμα μου, είναι γελοιοποίηση του αθλήματος. Να παίζει η Εθνική και την ίδια μέρα να παίζει μία ομάδα στην Ευρωλίγκα».