ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα δεδομένα της ΑΕΚ για το Champions League

Με τη τωρινή της θέση στο πρωτάθλημα η Ένωση θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Παρόλα αυτά η δεύτερη θέση είναι μόλις μια ανάσα μακριά και με την αρκετά βελτιωμένη αγωνιστική της εικόνα, οι πιθανότητες να κατακτήσει εν τέλει τη δεύτερη θέση είναι πολλές.

Η ΑΕΚ θα πρέπει να στοχεύσει στη κατάκτηση της δεύτερης θέσης και με τις πρόσφατες δηλώσεις των παικτών της αλλά και του προπονητικού της τιμ αυτόν τον στόχο έχουν βάλει άπαντες στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο. Η δεύτερη θέση θα είναι πολύ σημαντική για όποιον την κατακτήσει αφού ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν έχουν μεγάλο συντελεστή και η πιθανότητα να βρουν ένα μεγαθήριο στο Europa League είναι μεγάλη και ο πρόωρος αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι εξαιρετικά πιθανός, κάτι που θα σημάνει και μια μικρή καταστροφή, όσον αφορά τη βαθμολογία της UEFA, περισσότερο για τον ΠΑΟΚ και λιγότερο για την Ένωση αφού κουβαλάει τις χρονιές που δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπήρξαν πολλές εκπλήξεις κάτι που θα φέρει στο Champions League ομάδες που έχουν μικρότερο συντελεστή από την ΑΕΚ και στο Europa League ομάδες με μεγαλύτερο όπως η Μάλμε και η Μπάτε Μπορίσοφ. Γι’αυτό ένας λόγος που η ΑΕΚ πρέπει να πάει στα προκριματικά του Champions League είναι η αποφυγή ομάδων με μεγαλύτερο συντελεστή από νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα τη φέρει στους ανίσχυρους των κληρώσεων με αποτέλεσμα μια δύσκολη κλήρωση. Αντίθετα στο Champions League ναι μεν υπάρχουν δύσκολοι αντίπαλοι, αλλά μια πρόκριση (με το νέο σύστημα της UEFA) σου εξασφαλίζει ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

Η Ένωση θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον δευτεραθλητή Αυστρίας, Τσεχίας ή Κροατίας. Οι 4 ομάδες θα κληρωθούν αφού πρώτα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους, βάσει τον συντελεστή τους. Με τα παρόν δεδομένα οι πιθανοί αντίπαλοι είναι:

  • Κροατία: Ριέκα (11,000), Λοκομοτίβα (4,975), Χάιντουκ Σπλιτ (7,500) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Αυστρία: Λίνζ (14,000), Σάλτσμπουργκ (53,500), Ραπίντ Βιέννης (22,000) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Τσεχία: Σλάβια Πράγας (27,500), Βικτόρια Πλζεν (34,000) – (απομένουν 6 αγωνιστικές)

Όπως καταλαβαίνουμε η Ένωση για να βρεθεί στους ισχυρούς της κλήρωσης θα πρέπει η Σάλτσμπουρκ να ανατρέψει τη κατάσταση στο πρωτάθλημα της και να κατακτήσει τη πρώτη θέση. Σε αυτή τη περίπτωση η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Λίνζ και τη δευτεραθλήτρια Κροατίας (που είναι το προτιμότερο σενάριο). Σε αντίθετη περίπτωση η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Βικτόρια Πλζεν ή τη Σάλτσμπουρκ.

Αν η ΑΕΚ αποκλειστεί από αυτό τον γύρο τότε θα μεταφερθεί στον 3ο προκριματικό του Europa League, ενώ αν η Ένωση προκριθεί από αυτόν τον γύρο θα κληρωθεί ξανά με τον ίδιο τρόπο, μόνο που στην νέα κλήρωση θα προστεθούν οι δευτεραθλητές Πορτογαλίας, Βελγίου, Ουκρανίας, Ολλανδίας, Τουρκίας αλλά και οι 3οι του πρωταθλήματος της Γαλλίας και της Ρωσίας. Με αυτά τα δεδομένα οι ομάδες είναι οι:

  • Πορτογαλία: Πόρτο (75,000), Μπενφίκα (70,000) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Βέλγιο: Γάνδη (39,500), Σαρλεουά (7,580), Άντβερπ (7,580), Σταντάρ Λιέγης (20,500) – (απομένει 1 αγωνιστική + 10 αγωνιστικές πλέι-οφ)
  • Ουκρανία: Ζόρια (12,500), Ντινάμο Κιέβου (55,000), Ντέσνα Τσερνίχιφ (6,900) – (απομένουν 9 αγωνιστικές)
  • Γαλλία: Ρεν (14,000) – (Το πρωτάθλημα διακόπηκε)
  • Ρωσία: Λοκομοτίβ Μόσχας (33,000), Κράσνονταρ (35,500), Ρόστοφ (12,000), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (44,000) – (απομένουν 8 αγωνιστικές)
  • Τουρκία: Τραμπζονσπόρ (6,720), Μπασάκσεχιρ (21,500), Γαλατασαράι (23,500), Σίβασπορ (6,720) – (απομένουν 8 αγωνιστικές)
  • Ολλανδία: Αλκμάαρ (18.500) – (Το πρωτάθλημα διακόπηκε)

Αν η Ένωση αποκλειστεί από αυτόν τον γύρο τότε θα προκριθεί απ’ευθείας στους ομίλους του Europa League, ενώ αν προκριθεί από αυτόν τον γύρο τότε θα συνεχίσει στα πλέι-οφ του Champions League, όπου θα κληρωθεί με έναν εκ των παραπάνω προκριθέντων, αφού πρώτα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Σε εκείνο τον γύρο αν η ομάδα προκριθεί θα αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League βάζοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό στα ταμεία της, ενώ αν αποκλειστεί θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League.