ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τις βάσεις για την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους για την επόμενη δεκαετία επιδιώκει να θέσει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Μεταξύ άλλων, ο κώδικας προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να υλοποιηθεί ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει σταδιακά το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ μέσα στην επόμενη διετία, αλλά και διατάξεις για τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες και τα ψηφιακά έγγραφα. Επίσης, δημιουργεί μητρώα όπως το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του μία φορά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλοι οι δημόσιοι φορείς! Ακόμη, καταργείται η χρήση του φαξ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε ειδικό μητρώο θα καταχωρούνται αναλυτικά όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για όλες τις ψηφιακές ή φυσικές συναλλαγές του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση.

Ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Σημειωτέον πως για τη σύνταξη του Κώδικα, ο υπουργός, συγκρότησε ειδική ομάδα. Τον συντονισμό της ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος της από της βασικούς συντάκτες του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα της και ζητήματα που άπτονται των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κωδικοποιεί πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και της ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

Παράλληλα, εισάγει νέες διατάξεις για να συγκροτηθεί, σύμφωνα με το υπουργείο η απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους την επόμενη δεκαετία. Σε αυτές περιλαμβάνεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, της ψηφιακές υπογραφές, της ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα.

Ο κώδικας χαρακτηρίζεται ως το αναγκαίο συμπλήρωμα του νόμου για το επιτελικό κράτος και επιδιώκει καταρχάς πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι να μην χρειάζεται να ανατρέχουν σε μια πανσπερμία διατάξεων, όπως επίσης και να εξοπλίσει το κράτος για να είναι σε θέση να προσαρμόζεται της ταχέως εξελισσόμενες και της φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Ακόμη, επιδιώκει να έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς πέραν των αμιγώς αναπτυξιακών διατάξεων (π.χ. ανοικτά δεδομένα, cloud first policy, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), η απελευθέρωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης μειώνει τα διοικητικά βάρη της της πολίτες και της επιχειρήσεις και ενδυναμώνει το ΑΕΠ της χώρας.

Τέλος ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανοιχτά δεδομένα αλλά και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G, σύμφωνα με το υπουργείο. Ειδικά, για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, το νομοσχέδιο επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο θεσπίζοντας σαφείς και ενιαίους κανόνες ώστε να υπάρξει

  • προώθηση των επενδύσεων στα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας
  • τόνωση του ανταγωνισμού και ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και
  • προστασία των τελικών χρηστών – καταναλωτών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα και αυξημένη επιλογή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές.

Πηγή: cnn.gr