ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ευρωπαικός χάρτης της ΑΕΚ και η προοπτική του Champions League

Με τα πρωταθλήματα να έχουν διακοπεί και η ημερομηνία επανέναρξης τους να είναι άγνωστη προς το παρόν, το kitenimerosi.gr σας παρουσιάζει τα εμπόδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ για να προκριθεί σε ομίλους ευρωπαικής διοργάνωσης την επόμενη σεζόν.

Μπορεί να μην έχουμε αγωνιστική δράση, αλλά η διακοπή ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις ομάδες που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν και με αυτά τα δεδομένα θα σας παρουσιάσουμε το τι θα συναντήσει η Ένωση στη προσπάθειά της να προκριθεί είτε στους ομίλους του Champions League, είτε σε αυτούς του Europa League, αλλά θα ρίξουμε και μια μικρή ματιά στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, το Conference League.

*Η ανάλυση γράφεται με τα δεδομένα των προκριματικών που ισχύουν τα τελευταία χρόνια. Λόγω της πανδημίας μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις διοργανώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προκριματικών το συντομότερο δυνατό.

Κρατάμε ως βασικό δεδομένο, ότι η ΑΕΚ έχει μαζέψει την τελευταία 5ετία 16,500 πόντους.

Στο (καλύτερο δυνατό) σενάριο που θέλει την ΑΕΚ να κερδίζει τη δεύτερη θέση στα πλέι-οφ και να αγωνίζεται στα προκριματικά του Champions League:

Η Ένωση θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον δευτεραθλητή Αυστρίας, Τσεχίας ή Κροατίας. Οι 4 ομάδες θα κληρωθούν αφού πρώτα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους, βάσει τον συντελεστή τους. Με τα παρόν δεδομένα οι πιθανοί αντίπαλοι είναι:

  • Κροατία: Ριέκα (10,500), Λοκομοτίβα (4,075), Χάιντουκ Σπλιτ (6,000) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Αυστρία: Λίνζ (14,000), Σάλτσμπουργκ (52,000), Ραπίντ Βιέννης (12,000) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Τσεχία: Σλάβια Πράγας (27,500), Βικτόρια Πλζεν (31,000) – (απομένουν 6 αγωνιστικές)

Όπως καταλαβαίνουμε η Ένωση για να βρεθεί στους ισχυρούς της κλήρωσης θα πρέπει η Σάλτσμπουρκ να ανατρέψει τη κατάσταση στο πρωτάθλημα της και να κατακτήσει τη πρώτη θέση. Σε αυτή τη περίπτωση η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Λίνζ και τη δευτεραθλήτρια Κροατίας (που είναι το προτιμότερο σενάριο). Σε αντίθετη περίπτωση η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Βικτόρια Πλζεν ή τη Σάλτσμπουρκ.

Αν η ΑΕΚ αποκλειστεί από αυτό τον γύρο τότε θα μεταφερθεί στον 3ο προκριματικό του Europa League, ενώ αν η Ένωση προκριθεί από αυτόν τον γύρο θα κληρωθεί ξανά με τον ίδιο τρόπο, μόνο που στην νέα κλήρωση θα προστεθούν οι δευτεραθλητές Πορτογαλίας, Βελγίου, Ουκρανίας, Ολλανδίας, Τουρκίας αλλά και οι 3οι του πρωταθλήματος της Γαλλίας και της Ρωσίας. Με αυτά τα δεδομένα οι ομάδες είναι οι:

  • Πορτογαλία: Πόρτο (64,000), Μπενφίκα (48,000) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Βέλγιο: Γάνδη (23,500) – (Το πρωτάθλημα διακόπηκε)
  • Ουκρανία: Ζόρια (11,000), Ντινάμο Κιέβου (37,000), Ντέσνα Τσερνίχιφ (4,940) – (απομένουν 9 αγωνιστικές)
  • Γαλλία: Μαρσέϊγ (22,000), Ρεν (14,000), Λιλ (9,166) – (απομένουν 10 αγωνιστικές)
  • Ρωσία: Λοκομοτίβ Μόσχας (24,000), Κράσνονταρ (26,500), Ρόστοφ (12,000), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (37,000) – (απομένουν 8 αγωνιστικές)
  • Τουρκία: Τραμπζονσπόρ (5.400), Μπασάκσεχιρ (20,500), Γαλατασαράι (14.500), Σίβασπορ (5.400) – (απομένουν 8 αγωνιστικές)
  • Ολλανδία: Αλκμάαρ (15.500) – (Το πρωτάθλημα διακόπηκε)

Αν η Ένωση αποκλειστεί από αυτόν τον γύρο τότε θα προκριθεί απ’ευθείας στους ομίλους του Europa League, ενώ αν προκριθεί από αυτόν τον γύρο τότε θα συνεχίσει στα πλέι-οφ του Champions League, όπου θα κληρωθεί με έναν εκ των παραπάνω προκριθέντων, αφού πρώτα χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Σε εκείνο τον γύρο αν η ομάδα προκριθεί θα αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League βάζοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό στα ταμεία της, ενώ αν αποκλειστεί θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League.

Στο σενάριο που η ΑΕΚ κατακτά τη τρίτη θέση του πρωταθλήματος και αγωνίζεται στα προκριματικά του Europa League:

Αν η Ένωση κατακτήσει τη τρίτη θέση των πλει-οφ στο εγχώριο πρωτάθλημα τότε θα κληθεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Europa League. Σε αυτή τη περίπτωση η ΑΕΚ θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της από τον 3ο προκριματικό γύρο (εκτός αν ο Άρης κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ομάδες που ξεπερνούν τον συντελεστή της ΑΕΚ και αυτές είναι η Αιντχόφεν με 19,000, η Μπάτε Μπορίσοφ με 24,000 και η Μάλμε με 22,000.

Με τα τωρινά δεδομένα η ΑΕΚ κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα βρίσκεται στους ισχυρούς του 3ου προκριματικού γύρου, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί ομάδων με μεγαλύτερο συντελεστή για να έχει το πάνω χέρι και στη κληρωση τον πλέι-οφ (αφού προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο), κάτι που θα της δώσει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Θυμίζουμε πως στις κληρώσεις του Europa League, λόγω του μεγάλου αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν στα προκριματικά οι ομάδες αφού χωριστούν σε ισχυρούς και ανίσχυρους, τότε χωρίζονται ξανά σε υπό-γκρουπ με τυχαία κλήρωση.

Αν η Ένωση καταφέρει και προκριθεί στους ομίλους του Europa League, θα έχει αυξημένες πιθανότητες για να βρίσκεται στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, κάτι που θα συνέβαινε και φέτος αν είχε προκριθεί ενάντια στη Τραμπζονσπόρ.

Νέα διοργάνωση από τη μεθεπόμενη σεζόν:

Το Conference League θα είναι η τρίτη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, την οποία καλό θα είναι να την γνωρίσουμε άμεσα αφού η πτώση της Ελλάδας στη κατάταξη της Ευρώπης θα φέρει τρεις Ελληνικούς συλλόγους να αγωνίζονται σε προκριματικά για να προκριθούν σε αυτή.

Συγκεκριμένα από τη σεζόν 2021-22 η Ελλάδα θα βγάζει τον πρωταθλητή της στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, δεν θα έχει καμία ομάδα στο ενισχυμένο Europa League (αφού οι ομάδες από 48 θα μειωθούν σε 32 καθιστώντας το προϊόν περισσότερο ανταγωνιστικό), ενώ θα βγάζει τρεις ομάδες της σε αυτή τη νεοσύστατη διοργάνωση. Για να αγωνιστεί ξανά Ελληνική ομάδα στο Europa League, η Ελλάδα θα πρέπει να μαζέψει αρκετούς πόντους και να ελπίζει σε στραβοπάτημα των ομάδων από τις χώρες που την έχουν προσπεράσει στη βαθμολογία, για να ανέβει εν τέλει στη 15η θέση της κατάταξης. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της από τη 17η θέση και θα κυνηγάει την Κύπρο, τη Σερβία και τη Δανία ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι η Ελβετία.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα είναι ένα επίπεδο κάτω από το Europa League αφού θα βλέπουμε πιο αδύναμες ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση αμελητέες ποσότητες. Το παζλ θα συμπληρώνουν δευτεραθλητές μικρότερων πρωταθλημάτων. Συγκεκριμένα από χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία θα βλέπουμε τον 6ο του πρωταθλήματος να αγωνίζεται στα πλει-οφ του Conference League την ίδια ώρα που ο 3ος του Ελληνικού πρωταθλήματος θα χρειάζεται να ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Οι Ελληνικές ομάδες θα ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και θα κληρώνονται ως ισχυροί και ανίσχυροι (κατά πάσα πιθανότητα οι Ελληνικές ομάδες θα βρίσκονται στους ισχυρούς των κληρώσεων καθ’όλη τη διάρκεια των προκριματικών) και θα αγωνίζονται με τις αντίστοιχες ομάδες από χώρες όπως: Τσεχία, Δανία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισραήλ, Αζεμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία κ.α.