ΑΕΚ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαργαρίτης στο kitenimerosi: «Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που έζησα από κοντά το θαύμα της ΑΕΚ των Ελλήνων»

Ο άνθρωπος που έζησε το θαύμα του 1968 από κοντά, που έκανε τα πάντα ώστε να μπει ο κόσμος της ΑΕΚ στο βιβλίο guinness και αυτός που εξιστορεί τα πάντα στην ομώνυμη ταινία μιλάει στο kitenimerosigr!

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όλοι θυμούνται το έπος που πέτυχε τότε η Βασίλισσα νικώντας τη Σλάβια και φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης. Όσοι παρακολούθησαν τα δρώμενα από κοντά θεωρούνται «ευλογημένοι». Ένας εξ αυτών είναι και ο γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ Αλέξανδρος Μαργαρίτης.

Το kitenimerosigr επικοινώνησε μαζί του κι αυτός με χαρά μας μετέφερε τις σκέψεις του, τις αναμνήσεις του και τις κινήσεις που έκανε ώστε να τοποθετήσει τον κόσμο που παρακολούθησε εκείνο το γεγονός με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Ο ίδιος μας είπε αναλυτικά:

-Πως βιώσατε εκείνη την μοναδική ημέρα;

Ήμουν 13 χρονών και με πήγε στο Καλλιμάρμαρο ο (πράσινων αισθημάτων…) πατέρας μου. Αξέχαστο θα μου μείνει το πλήθος και το πάθος καθώς και οι ιαχές Α.Ε.Κ. – Α.Ε.Κ., ΕΛΛΑΣ – ΕΛΛΑΣ που δονούσαν την ατμόσφαιρα και οι φωτοβολίδες που έκαναν τη νύχτα, μέρα! Όταν φύγαμε από το Στάδιο, κοντά στην Ομόνοια, συναντήσαμε το αυτοκίνητο του Γιώργου Αμερικάνου που είχε μαζί του το Κύπελλο που δόθηκε στο τέλος του αγώνα και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις τον αντιλήφθηκε ο κόσμος, κυριολεκτικά, σήκωσαν το αυτοκίνητο στον αέρα!

 

 

-Πως σας ήρθε η ιδέα να ανατρέξετε στην επιτροπή Γκίνες;

Επειδή πιστεύω πως η ιστορία πρέπει να καταγράφεται και μου έκανε εντύπωση που ένα τέτοιο γεγονός – που αφορούσε την αγαπημένη μου ομάδα και κατ’ επέκταση την Ελλάδα – δεν είχε πιστοποιηθεί, αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα και μετά από λεπτομερή και μακροχρόνια αλληλογραφία με τον οργανισμό GUINNESS κατορθώθηκε να καταγραφεί το γεγονός σαν η πολυπληθέστερη παρουσία φιλάθλων σε αγώνα μπάσκετ! Το γεγονός αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί κατόρθωσα να πιστοποιήσω σε έναν κορυφαίο οργανισμό ένα απλησίαστο ρεκόρ της αγαπημένης μου ομάδας!

 

 

-Ποια συναισθήματα νιώθετε κάθε 4 Απριλίου και αν κάνετε κάτι ιδιαίτερο αυτή την ημέρα για να θυμάστε εκείνο το έπος του 1968!

Κάθε 4/4 αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που έζησα από κοντά ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που αγωνιζόταν ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΛΛΑ…ΓΙΩΡΓΟ και, εκτός από σήμερα που ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πηγαίνω στο Καλλιμάρμαρο όπου έγινε Η ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ σαν αιώνια πιστός υπήκοός ΤΗΣ! Επίσης, κάθε 4/4, τιμώ τον ΦΑΙΔΩΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ που με τα κείμενά του έγινε ο ΟΜΗΡΟΣ της ΑΕΚΟΔΥΣΣΕΙΑΣ!

 

Θυμάμαι επίσης τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που με τις ραδιοφωνικές του μεταδόσεις έγινε Η ΒΕΜΠΟ της ελληνικής καλαθόσφαιρας και τον – αείμνηστο – φωτορεπόρτερ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ που με τα μέσα της εποχής έφτιαξε την περίφημη φωτογραφία με το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο με, ένθετο, τον πίνακα με το τελικό σκορ που κοσμεί τα γραφεία της FIBA! Σχετικά πρόσφατα, έχουμε και την ταινία “1968”, το ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ του ΜΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ που υλοποίησε ο πρύτανης της σκηνοθεσίας ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ και την αιτιολογία του θριάμβου, διά στόματος του ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΟΛΟΥ: «ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ». Σαν επίλογο, για το τι θυμάμαι από εκείνη τη βραδιά θα έβαζα τον στίχο: ΤΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ, ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…!