ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου: Όσα αποφασίστηκαν για τη Λιβύη

Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για εκεχειρία στην Λιβύη, σεβασμό του εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στη χώρα.

Στη Γενεύη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Την Δευτέρα θα ενημερωθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Γενικόλογο και θολό χαρακτηρίζουν το σχέδιο αναλυτές της DW.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη και πως πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη.

Ο γγ του ΟΗΕ είπε από την πλευρά του ότι οι όλες οι διεθνείς δυνάμεις δεσμεύθηκαν να απέχουν από παρεμβάσεις στον πόλεμο στην Λιβύη. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στην Γενεύη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρμόδιες επιτροπές στις αρχές Φεβρουαρίου, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη.

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, θα ενημερωθούν αύριο Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνόδου, αναλυτές της DW αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα γενικόλογο και θολό σχέδιο, του οποίου η εφαρμογή θα εξαρτηθεί από τις πράξεις των εμπλεκομένων.

Πηγή: skai.gr