ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νικολαΐδης: “Όταν έπαιζα μπάλα, μόνο τη Φιλαδέλφεια ήξερα ως γήπεδο της ΑΕΚ”

Μεγάλη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport24 παραχώρησε ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε για την ΑΕΚ:

Ερωτηθείς αρχικά για την ΑΕΚ, ανέφερε:

“Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι η αστάθεια, έχει καλούς παίκτες. Δεν υπάρχει προπονητής από τις τέσσερις ομάδες που δεν έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο «αν χάσεις θα φύγεις. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι το ρόστερ, χρειάζεται κάποιον να το υποστηρίξει.”

Ο Ντέμης Νικολαΐδης σχολίασε και τους επιθετικούς που παίζουν στις μεγάλες ομάδες της φετινής Super League 1 (Ολιβέιρα, Ελ Αραμπί, Σβιντέρσκι, Μακέντα):

“Δεν ξεχωρίζει ένας γκολτζής, δεν έχω έναν να μου βάζει 20-25 γκολ το χρόνο. Οι επιθετικοί δεν περιμένουν πια τη μπάλα, ανοίγουν τους χώρους. Για μένα μεγάλη κλάση είναι ο Λιβάγια». «Πάντα έλεγα πως δεν φταίνε οι παίκτες. Η ΑΕΚ άφησε ελεύθερο τον Τζιμπούρ, τον παίκτη που έκανε φασαρία, για να τους κάνει μπάχαλο, και έκανε φοβερή χρονιά στον Ολυμπιακό”, είπε ακόμα και μετέπειτα αναφέρθηκε στον πανηγυρισμό του Λιβάγια στα κάγκελα κόντρα στον Αστέρα: “Λες να μην μου άρεσε; Ήταν ωραίο, αυθόρμητο. Δεν μου έχει τύχει η ευκαιρία να μιλήσω με τον Λιβάγια, να συζητήσω μαζί του.”

Για την έλευση του Καρέρα στη θέση του Κωστένογλου είπε:

“Εγώ ήξερα το χαρακτήρα του Κωστένογλου το 2009, πίστευα τότε πως δεν χρειάζεται προπονητής αλλά να αλλάξει το κλίμα. Τότε ήθελα να διαχειριστεί το κλίμα ο Νίκος.”

Για το χαμένο πρωτάθλημα του 2008 αποκάλυψε:

“Δεν ήμουν αποφασισμένος να αποχωρήσω τότε. Η ΑΕΚ πήρε τώρα πρωτάθλημα, παίζει Champions League, πόσοι πάνε στο γήπεδο τώρα; «Φυσικά παίζουν ρόλο τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα αλλά μία μεγάλη ομάδα δεν γίνεται μόνο από τους τίτλους. Η Λίβερπουλ έχει 30 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο.”

Για την αποχώρησή του από την Εθνική Ελλάδας το 1999:

“Έχω μετανιώσει που άφησα την Εθνική το 1999 αλλά γυρνώντας πίσω, σκεφτόμουν πως κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι. Ήμουν βασικος από μικρός μέχρι τα 30 μου και στο Euro ήμουν αναπληρωματικός. Έτσι τα φέρνει η ζωή και το ποδόσφαιρο.”

Ο Ντέμης ήθελε να φέρει τον Βαλβέρδε στην ΑΕΚ:

“Είχα δει τον Βαλβέρδε στο Hilton. Γύρισε πίσω, ήταν να μιλήσουμε ξανά, εγώ σκέφτηκα πως ήταν ρίσκο να τον πάρουμε επειδή δεν μιλούσε ξένες γλώσσες, ήταν Βάσκος, δεν είχε βγει καθόλου από την πατρίδα του. Θα έπαιρνα την απόφαση να μην τον πάρω αλλά είχε κλείσει στην Εσπανιόλ. Είχα πάει δύο φορές στην Σεβίλλη για να τον δω. Και με τον Κλοντ Πιελ μιλούσαμε την εποχή που ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ. Έχει πλάκα γιατί όταν πήρα τηλέφωνο τον προπονητή της εθνικής Ιταλίας, τον Μαρτσέλο Λίπι, γελάσαμε μαζί. Μου είπε ότι προτιμώ να παραμείνω στην Ιταλία. Του είπα για μία μελλοντική συνεργασία.”

Η συζήτηση πήγε και στην ΑΕΚ και αναφέρθηκε στον Ίλια Ίβιτς:

“Είχα εξαιρετική συνεργασία μαζί του. Ο Σάντος δεν είχε πρόβλημα με τον Ίβιτς. Από τότε μέχρι τώρα δεν γκρινιάζουμε ποτέ, έχω μία αμοιβαία σχέση με τον Ίβιτς, χαίρομαι να τον βλέπω και να μιλάω μαζί του, έχουμε πολύ καλή σχέση.”

Θα γυρνούσε ποτέ στην ΑΕΚ;

“Δεν θα έβλεπα ξανά τον εαυτό μου στην ΑΕΚ από κάποιο πόστο. Θα πρέπει να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο πρώτα και μετά να πας στην ομάδα σου και να χαίρεσαι. Δεν ένιωσα ποτέ Καίσαρας όταν ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ, ότι είχα πάντα δίκιο. Δεν είμαι βλάκας. Δεν μετάνιωσα που ανέλαβα την ΑΕΚ το 2004. Δεν ήταν λάθος που έφυγα το 2008, έπρεπε να φύγω νωρίτερα. Μετά από το δεύτερο χρόνο ο καθένας είχε από έναν αγαπημένο παίκτη και ήθελε να κάνει μεταγραφή. Ο καθένας ήθελε να βοηθήσει την ομάδα από τους μεγαλομετόχους αλλά… Γενικά δεν πηγαίνω συχνά γήπεδο. Γιατί να μην πάω στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ; Πάω και ακούω να βρίζουν παίκτες όταν δεν πηγαίνει καλά η ομάδα, δεν μου αρέσει η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάπως είναι. Τη χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ επί Χιμένεθ, έπαιξε φοβερή μπάλα στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ ήταν Η ΟΜΑΔΑ. Στηριζόταν στο σύνολο, στην αυτοθυσία, στην αυταπάρνηση. Δεν έχανε, μέχρι το 90′ σκιζότανε. Εγώ δεν άλλαξα ομάδα αλλά καταλαβαίνω αυτούς που άλλαξαν ομάδα. Έφυγε πχ ο Κουτίνιο από την Λίβερπουλ για να πάει στην Μπαρτσελόνα, το έκανε για να παίξει μαζί με τον Μέσι, κατανοητό.”

Σε ερώτηση για το γήπεδο, είπε:

“Εγώ ως μικρό παιδι και όταν έπαιζα μπάλα σε νεαρή ηλικία, μόνο Φιλαδέλφεια ήξερα ως γήπεδο της ΑΕΚ. Την εποχή που ήμουν εγώ στην ομάδα, είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μόνο ένα μικρό γήπεδο 24.000 θεατών στην Φιλαδέλφεια, και για 20 χρόνια θα έπρεπε να αποπληρώνουμε τα δάνεια. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Εκείνη την εποχή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια είχαμε πάνω από 40.000 κόσμο. Χάνεις πολλά έσοδα όταν έχεις μικρό γήπεδο. Δεν είχαμε ματς με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που είχαμε κάτω από 28.000 θεατές στις εξέδρες. Το γήπεδο πρέπει να το φτιάχνεις, έχοντας στο μυαλό σου τα επόμενα 50 χρόνια. Δεν γινόταν τότε γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια με εκείνους τους όρους.”

Για τα λάθη του την εποχή που ήταν στη διοίκηση της ΑΕΚ:

“Ήμουν πολύ αφελής, έπρεπε να ήμουν πιο σκληρός. Τα οικονομικά δεν ήταν επιλογές δικές μου, δεν τα ήξερα. Είχαμε χτίσει καλά το σκάουτινγκ, μας βγήκαν οι προπονητές. Τερματίσαμε μία φορά 3οι και τρεις φορές 2οι. Πήραμε 16.000.000 ευρώ έσοδα από πωλήσεις, αφήσαμε κάποιους παίκτες να φύγουν ως ελεύθεροι. Το 2004 έπρεπε να παρακαλέσω κάποιους παίκτες να μείνουν, γιατί δεν είχαν συμβόλαια. Πετύχαμε με τον Σάντος, μετά πήραμε έναν προπονητή που έπαιζε φουλ επιθετικά και στηριζόταν σε νεαρούς παίκτες. Άλλαξε το 2007-8 η φιλοσοφία όταν πίστεψα λανθασμένα ότι μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Τότε αυξήθηκε το μπάτζετ.”

Για τους Ριβάλντο και Σκόκο:

“Σεβόμουν το σκάουτινγκ τιμ, τον Σκόκο τον είδα στο κομπιούτερ να παίζει, μαζί με τον Μπλάνκο. Μετά από δύο χρόνια ήρθαν και μου είπαν πως υπάρχει ένας παίκτης ελεύθερος, ο Σκόκο! Ο Μπλάνκο είχε πλάκα, έβαζε γκολ με μία επαφή. Μπορούσα να τον πάρω με 250 χιλιάρικα. Νομίζω ότι τον πήραμε τελικά με 700.000 ευρώ. Τρομερός ο Ριβάλντο.”

Για το αν θα πανηγύριζε σήμερα στη Σκεπαστή:

“Θα το ξαναέκανα, δεν θα έκανα άλλα πράγματα, όπως οι διαμαρτυρίες. Αυτό που έκανα ήταν δέσιμο με τον κόσμο.”

Για τη σχέση του με την Original:

“Δεν έχω κάποια επαφή. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να γίνονται λάθος κρίσεις, μακρυπρόθεσμα ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει.”