ΑΕΚ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

15 Νοεμβρίου 1999: Η μέρα που ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη έδειξε τι πάει να πει «κόκκινη χούντα» (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια διαδραματίστηκε μία από τις πιο εφιαλτικές στιγμές του Ελληνικού ποδοσφαίρου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν η μέρα που θα φιλοξενούσε η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια. Για τη μη παρουσία του κόσμου της ΑΕΚ στο γήπεδο είχε φροντίσει ο Κόκκαλης, έχοντας ως αφορμή τα επεισόδια στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ηρακλή στη Νέα Σμύρνη. Ήταν ένας από τους τρόπους της «κόκκινης χούντας» να περάσει από το «Νίκος Γκούμας». Αλλά όχι ο μοναδικός. Διαιτητής του αγώνα είχε οριστεί ο πατρινός Δημητρόπουλος, αυτός που είχε αποβάλλει τον Μπατίστα ένα χρόνο πριν ως βοηθός.

Και η παρωδία δεν άργησε να αρχίσει. Η Ένωση μπήκε αποφασισμένη να «τελειώσει» τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο διαιτητής είχε άλλη άποψη. Δύο πέναλτι-μαρς «έπνιξε» ο Δημητρόπουλος πάνω στον Μαλαδένη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφήνει και την ΑΕΚ με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Καλιντζάκη. Αποτέλεσμα αυτού; Ο Ολυμπιακός να πάρει το προβάδισμα με πέναλτι «μαϊμού» και να φεύγει νικητής από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Άπαντες στο «κιτρινόμαυρο στρατόπεδο» έβραζαν από οργή. Στα επίσημα του γηπέδου ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί. Ο Κόκκαλης αποχώρησε από το γήπεδο, μιας και πέτυχε το στόχο του. Ο Δημητρόπουλος ακούει τα εξ’ αμάξης από τους παίκτες της ΑΕΚ. Ο Κασάπης τιμωρείται με 23 αγωνιστικές και οι διεθνείς Ατματσίδης, Νικολαΐδης και Κασάπης ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από την Εθνική ομάδα.

Στα επίσημα του γηπέδου, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης είχε λεκτική διένεξη με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, με τον μπράβο του τελευταίου να βγάζει όπλο και να πυροβολεί στον αέρα, ενώ βγήκαν και μαχαίρια.

Τραγική κατάληξη είχε και ένας φίλος της ΑΕΚ, ο Ευάγγελος Θωμαΐδης, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο.