ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποιος προάγει τη βία τελικά;

Σε μία ακόμη “παράσταση” συμμετείχαν όσοι βρέθηκαν χθες στην OPAP Arena για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, αλλά πολλοί είδαν το τι έγινε και χωρίς να είναι παρόντες. Οι πρωταγωνιστές; Γνωστοί. Το ερώτημα που γεννάται; Ποιος προάγει τη βία τελικά;

Στην Ελλάδα του 2024 και το κομμάτι του αθλητισμού, γίνονται το τελευταίο διάστημα μεγάλες προσπάθειες για την πάταξη της βίας. Ενός φαινομένου που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Το κράτος προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο και οι ίδιες οι ομάδες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι πώς έγνοια τους είναι μόνο οι φίλαθλοι και τα πεπραγμένα αυτών, ενώ στο εσωτερικό των ομάδων υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό που ζητάνε από τους οπαδούς να μην κάνουν. Οξύμωρο θα έλεγε κανείς.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου για ακόμη μία φορά πρωταγωνίστησε σε εικόνες που άπαντες δεν θέλουν να βλέπουν. Αναμενόμενο θα πει κανείς, καθώς ουδέποτε δεν κλήθηκε ο Ρουμάνος προπονητής να δώσει εξηγήσεις. Πόσο μάλλον να τιμωρηθεί κιόλας. Είναι πολλές οι φορές που ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει έρθει σε αντιπαράθεση με αντιπάλους. Ίσως θα ήταν λογικό η αντιπαράθεση να υπάρχει για 90 λεπτά αγώνα, άλλωστε είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα το ποδόσφαιρο. Το γεγονός όμως να ανοίγει ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας κουβέντα με τους φιλάθλους στις κερκίδες, να κάνει χειρονομίες και από πίσω του να ακολουθούν διαπιστευμένοι άνθρωπο με τα δάχτυλα ψηλά στον αέρα, μόνο απαρατήρητο δεν θα έπρεπε να είναι.

Είναι τρομερό να σκεφτεί κανείς πώς αν έστω ένας φίλος της ΑΕΚ απαντούσε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με τρόπους που έχουμε δει πολλές φορές στα ελληνικά γήπεδα, η τιμωρία θα πήγαινε στην πλευρά της ΑΕΚ, στο κλείσιμο του γηπέδου, στο χρηματικό πρόστιμο και όλοι θα έλεγαν πώς ο ηθικός αυτουργός τιμωρήθηκε.

Άπαντες λοιπόν θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν από που προέρχεται τελικά η βία, ποιος την προάγει και ποιος την συνεχίζει. Η τιμωρία όσων έχουν στο αίμα τους αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να είναι παραδειγματική, αν θέλουμε να λέμε πως προσπαθούμε να την εξαλείψουμε. Αν θέλουμε να είναι παροδική η εξαφάνισή της, ας δεχτούμε για άλλη μία φορά τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με μία παρατήρηση. Μην απαιτούμε όμως από τον κόσμο να μην την προωθεί, όταν βλέπει τέτοια φαινόμενα από ανθρώπους των ομάδων και την ατιμωρησία αυτών. Γιατί έτσι, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μία τρύπα στο νερό…