ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η καταστροφή του ποδοσφαίρου

Η Σαουδάραβες ζητάνε την είσοδο των ομαδών τους στην Ευρώπη, δίνοντας επιπλέον κίνητρο στους συλλόγους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το “πρότζεκτ” που επιχείρησε πριν λίγα χρόνια η Κίνα και καταστράφηκε επί κορονοϊού, φαίνεται να το πραγματοποιεί με μεγαλύτερη επιτυχία η Σαουδική Αραβία. Η αγορά κορυφαίων παικτών από ομάδες που προσφέρουν γελοία ποσά δεν είναι πρωτοφανείς, αλλά ποτέ δεν είχε εκτελεστεί τόσο μαζικά. Συνήθως οι προσφορές αυτές στόχευαν μεγάλα ονόματα που όμως βρισκόντουσαν στο τέλος της ποδοσφαιρικής τους ζωής , αλλά φέτος είδαμε και παίχτες που ήταν στο απόγειο της καριέρας τους να μετακομίζουν στην χώρα των σεΐχηδων.

Ο Γιόχαν Κρόιφ όσο ήταν ακόμα εν ζωή έλεγε πως δεν έχει δει ποτέ ένα τσουβάλι λεφτά να παίζε ποδόσφαιρο, κριτικάροντας με αυτό τον τρόπο τις ομάδες που ξόδευαν μεγάλα ποσά σε παίκτες “αστέρια” χωρίς καμία ,όμως, επιτυχία. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή που κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Μικρομεσαίες ομάδες αγοράζονται από πάμπλουτους πετρελαιάδες και μέσα σε λίγα χρόνια γίνονται μεγαθήρια (βλέπε Σίτι, Νιουκάστλ και Παρί). Το ίδιο τώρα πάει να κάνει και η Αραβία στην προσπάθεια της όχι να χτίσει ένα πρωτάθλημα από την αρχή (μια χρονοβόρα και “βαρετή” διαδικασία), αλλά να το αγοράσει έτοιμο. Θα ήθελα να πιστέψω πως η εποχή που οι “υπερομάδες” της Μέσης Ανατολής θα κυριαρχούν το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν θα έρθει ποτέ, αλλά πλέον δεν είμαι και τόσο σίγουρος.