SUPERLEAGUE, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι Ιρλανδοί που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα

Με αφορμή τον σημερινό αγώνα μεταξύ Ελλάδα και Ιρλανδία, ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν υπενθυμίζοντας τους Ιρλανδούς που παίξανε στην Ελλάδα.

Μιας και η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει το «Σμαραγδένιο Νησί», ας δόυμε τους Ιρλανδούς  που αγωνίστηκαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Παραδόξως, δεν ήταν πολλοί.  Από ομάδες όπως ο Εθνικός εώς τον ΠΑΟΚ, ας τους δούμε έναν έναν.

  1.  Πολ Μπάνον (ΠΑΟΚ και ΑΕΛ) 1987-89 

Ο 31 χρονός τότε ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για δύο χρονιές στα μέρη μας πρώτα στον ΠΑΟΚ και μετά στην ΑΕΛ. Με τους θεσσαλινκείς, πραγματοποίησε 20 συμμετοχές, τις οποίες συνδύασε με 9 γκολ. Έκανε ντεμπούτο με γκολ κόντρα στην ΑΕΚ μπροστά σε 40.000 κόσμο στην Τούμπα. Παράλληλα στην Λάρισα  είχε 11 συμμετοχές και 3 γκολ.

2. Ντόμινικ Φόλεϊ (Εθνικός) 1998-99

Ο Εθνικός προσπαθώντας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της Α΄ εθνικής, δέσμευσε στην ομάδα τον Ιρλανδό Ντόμινικ. Ο ίδιος είχε αγωνιστεί για Γουλβς, Γουότφορντ και Νοτς Κάουντι. Η εκκίνησή του δεν ήταν απλώς ενθαρρυντική, αλλά εντυπωσιακή, καθώς στο ντεμπούτο του έκανε χατ-τρικ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βέροια. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να σημειώσει άλλο τέρμα στα επόμενα 6 μάτς που αγωνίστηκε.

3. Ίαν Ντέιλι (Άρης) 2009-10

Ο Ίαν πρόκειται για τον πίο νεαρό Ιρλανδό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην πατρίδα μας ενώ ήταν και η πρώτη του επαγγελματική μεταγραφή. Ο Άρης είχε υψηλές προσδοκίες ενώ ο νεαρός ήταν πανευτυχής. Όμως η θητεία του στην ομάδα δεν ήταν ιδανική αφού έπαιξε σε 8 μόλις ματς  με τους «κίτρινους» και την επόμενη σεζόν μετακόμισε στην Ισπανία για την Κάντιθ.

4. Λίαμ Λόρενς (ΠΑΟΚ) 2012-14

Υπό την θητεία του Δώνη, ο Ιρλανδός κατέφτασε στην Θεσσαλονίκη  το καλοκαίρι του 2012 μετά από δύο περίπου σεζόν στην Πόρτσμουθ. Η πρώτη του χρονιά ήταν ενθαρρυντική αφού σε 36 συμμετοχές σημείωσε 4 γκολ και 9 ασίστ. Όμως η δεύτερη σεζόν δεν ήταν ικανοποιητική για να ανανεώσει με τους Θεσσαλονικείς αφού έκανε μόλις 8 συμμετοχές (2 μόλις ως βασικός) με μία ασίστ, ενώ στο δεύτερο μισό έπαιξε ως δανεικός στην Μπάρνσλεϊ της Championship.

5. Άντονι Στόουκς (Απόλλων Σμύρνης) 2017-18

Ίσως ένα πέρασμα από τα πιο σύντομα στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ιρλανδός ήθρε στην χώρα μας για λιγότερο από 6 μήνες αφού ο τότε απεγνωσμέος Απόλλων προσπαθούσε να μη πέσει κατηγορία. Έτσι ο τότε ελέυθερος πλεόν Άντονι ήρθε, έπαιξε κι έφυγε αφού σε 4 συμμετοχές δεν σημείωσε κάποιο τέρμα ή ασσίστ.