ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άμυνα ΑΕΚ: Σχεδόν ίδιοι αριθμοί με τη χρονιά του υποβιβασμού!

Καθόλου ενθαρρυντική δεν είναι οι αριθμοί που παρουσιάζει η φετινή αμυντική λειτουργία της «Ένωσης» που φαίνεται πως υστερεί σε πολλά σημεία!

Ακόμη μια χρονιά που η «Ένωση» δεν μπορεί να βασιστεί στην αμυντική της λειτουργία. Κοιτώντας τους αριθμούς και συγκεκριμένα τα γκολ που έχει δεχτεί η ομάδα τότε αντιλαμβάνεσαι πως το πρόβλημα στην άμυνα είναι πολύ μεγάλο. Όχι μόνο στην τετράδα των αμυντικών αλλά γενικά στον τρόπο που αμύνεται το σύνολο των παικτών που αγωνίζονται.

Ας βάλουμε σε σύγκριση τη φετινή αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, εκείνη της σεζόν που η ομάδα υποβιβάστηκε αλλά και τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Όταν θα είναι ευδιάκριτες οι διαφορές αλλά και οι ομοιότητες, ανάλογα τις σεζόν που συγκρίνονται, τότε θα αντιληφθούμε και τι έχει πάει στραβά τα τελευταία χρόνια στο «Δικέφαλο».

Φετινή ΑΕΚ

Φέτος θεωρητικά όλοι ήμασταν χαρούμενοι λόγω των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στα πρόσωπα της ομάδας. Παίκτες έφυγαν, παίκτες ήρθαν και ένας αέρας αλλαγής υπήρχε στην ατμόσφαιρα.

Στο «Κιτρινόμαυρο» ρόστερ στο χώρο της άμυνας υπάρχουν ως επιλογές οι: Στράτος Σβάρνας, Γιώργος Τζαβέλλας, Όγκνιεν Βράνιες, Γεράσιμος Μήτογλου, Ζίγκα Λάτσι (δεν έχει αγωνισθεί σχεδόν καθόλου), Κλεμάν Μισελέν, Λάζαρος Ρότα, Μιχάλης Μπακάκης (δεν έχει αγωνισθεί καθόλου) Μιλάντ Μοχαμαντί, Εχσάν Χατζισαφί και Μάριο Μιτάι (έχει αγωνισθεί ελάχιστα έως καθόλου).

Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Σε 23 αγώνες η ΑΕΚ έχει δεχθεί 23 γκολ!

Σίγουρα ένα στατιστικό που δεν θα ήθελε να έχει καμία ομάδα που, θεωρητικά πάντα μιλώντας, προσπαθεί να κάνει «πρωταθλητισμό».

Η ΑΕΚ του υποβιβασμού 

Εκείνο το ρόστερ υστερούσε σχεδόν σε κάθε θέση. Κανείς δεν είχε απαιτήσεις αν και δεν υπήρχε η πεποίθηση εξ αρχής για υποβιβασμό. Ωστόσο αυτό έγινε και δεν αλλάζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και εκείνης της σεζόν φαινομενικά ήταν η άμυνα που αδυνατούσε να ανταπεξέλθει όπως αρμόζει σε μια ομάδα σαν την «Ένωση».

Η άμυνα εκείνου του ρόστερ απαρτιζόταν από τους: Γιάννη Κοντοέ, Μαυρουδή Μπουγαΐδη, Γιάγκο Φερνάντες, Γιώργο Κουτρουμπή, Κωνσταντίνο Τσούπρο, Αναστάσιο Τσουμάγκα, Νίκο Κουρέλλα, Βαλεντίνο Βλάχο, Χρήστο Αρκούδα και Σωκράτη Τσουκαλά.

Τα νούμερα που πραγματοποίησε εκείνη η άμυνα σε 23 αγώνες ήταν…24 γκολ παθητικό!

Ουσιαστικά, η άμυνα της φετινής ΑΕΚ απέχει ένα γκολ διαφορά ,τη δεδομένη χρονική στιγμή, από την άμυνα που…πρωταγωνίστησε στον υποβιβασμό της ομάδας. Καθόλου ενθαρρυντικό για τη φετινή ανασταλτική λειτουργία του συλλόγου.

Η ΑΕΚ σήκωνε πρωτάθλημα με άμυνα γρανίτη

Τη σεζόν 2017-2018 η «Ένωση» σήκωνε το τρόπαιο της Super League στον Αττικό ουρανό ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια! Η συνταγή του Μανόλο Χιμένεθ ήταν οφθαλμοφανές πως είχε ως βάση τη σωστή αμυντική λειτουργία. Εφόσον το πέτυχε η επιτυχία ήταν δεδομένη.

Το ρόστερ της άμυνας εκείνης της σεζόν αποτελούταν από τους: Όγκνιεν Βράνιες, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ούρος Τσόσιτς, Άνταμ Τζανετόπουλος, Μιχάλης Μπακάκης, Ροντρίγκο Γκάλο. Γιώργος Γιαννούτσος, Νίκλας Χουλτ, Έλντερ Λόπες, Βινίσιους.

Τα νούμερα εκείνης της σεζόν μιλάνε από μόνα τους. Σε 23 αγώνες η ΑΕΚ είχε δεχθεί ΜΟΛΙΣ 11 ΓΚΟΛ! 

Η διαφορά τεράστια και η επιτυχία δεδομένη ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο στους πρωταγωνιστές της αμυντικής γραμμής. Μεγάλο ρόλο παίζει και το κέντρο της ομάδας κι αν δημιουργεί τη σιγουριά στην άμυνα και αντίστοιχα στον γκολκίπερ. Όπως και να έχει οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» είναι υποχρεωμένοι να σπαταλήσουν πολλές ώρες ψάχνοντας τα κατάλληλα πρόσωπα ώστε να αλλάξει άμεσα αυτή η κατάσταση.