Δεν υπάρχει καμία σωτηρία πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τους παράγοντες και τους αξιωματούχους του να κάνουν τα πάντα, ώστε να απομακρύνουν τους ελάχιστους ακόλουθους που έμειναν στο δύσμοιρο αυτό πρωτάθλημα.
Ακόμη μια φορά το ελληνικό πρωτάθλημα πρωτοτυπεί, αφού είναι το μοναδικό που θα ξεκινήσει μετά την διακοπή για τις Εθνικές ομάδες. Αυτό είναι το λιγότερο που έχει να αντιμετωπίσει η λίγκα. Βλέπεται, αντί να γίνεται προσπάθεια για την βελτίωση του προϊόντος, κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας κατρακυλάς που όπως φαίνεται δεν έχει πάτο.
Ασταμάτητος πόλεμος μεταξύ των ομάδων με ανακοινώσεις, ακόμη και ξύλο για το χρήμα, ποσά που ζητούνται σε τηλεοπτικά συμβόλαια για ένα μηδαμινό θέαμα που προσφέρουν στη πλειοψηφία τους οι ομάδες, ένα προϊόν που κανείς δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του και όλα αυτά μέσα σε ένα σύνολο προβλημάτων με υποδομές, ακαδημίες, οπαδικά επεισόδια και πολλά ακόμα που δεν αρμόζουν ούτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο!
Καλώς η κακώς το ελληνικό πρωτάθλημα πέραν του Big-4, του Άρη και 2-3 ακόμη ομάδων δεν έχει ενδιαφέρον. Είναι ανήκουστο το πρωτάθλημα να μπλοκάρεται από ομάδες που θέλουν να βγάλουν τα έξοδα της σεζόν από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, αφού βλέπεται δεν υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια, χορηγούς κλπ. Αυτό πρέπει να αλλάξει και μάλιστα βίαια.
Μια απλή πρόταση είναι η αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών από τη φετινή σεζόν με σκοπό την αναβάθμιση του προϊόντος από το 2023:
- Superleague με 10 ομάδες σε πρωτάθλημα 4 γύρων (36 αγωνιστικές) και κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά
- Β Εθνική με 10 ομάδες σε πρωτάθλημα με 4 γύρους (36 αγωνιστικές) και κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά (Ημι-Επαγγελματική κατηγορία)
- Γ Εθνική με 48 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και άνοδο μέσω playoff (Ερασιτεχνική κατηγορία)
- Δ Εθνική με 96 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και άνοδο μέσω playoff (Ερασιτεχνική κατηγορία)
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από ομάδες τύπου Λαμία, Παναιτωλικού, Βόλου κλπ., αφού δεν θα βρουνε στην Β Εθνική συμβόλαιο αξίας 1,6 εκατομμυρίου και ο εκάστοτε παράγοντας θα πρέπει να βάλει το χέρι στη τσέπη.
Καλώς η κακώς όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και να έρθουν μαζί με την αυστηροποίηση των ποινών για οπαδικά επεισόδια, την υποκίνηση βίας από τους παράγοντες των ομάδων, αλλά θα πρέπει να θεσπιστούν και τρόποι με τους οποίους θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα.
Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν ουτοπία μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας και δεν επιδέχεται λύση.