ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναλυτικά το ποδοσφαιρικό προφίλ του Στάνκοβιτς

Νέος τερματοφύλακας της ΑΕΚ πρέπει να θεωρείται ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, που μένει πλέον μόνο να περάσει ιατρικές εξετάσεις και ανακοινωθεί από την «Ένωση». Το kitenimerosi.gr σκιαγραφεί την καριέρα του. 

Πρόκειται για έναν 28χρονο γκολκίπερ ο οποίος αγωνιζόταν στην Αυστριακή Σάλτσμπουργκ. Ο Στάνκοβιτς ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας του καθώς φέτος μέτρησε 45 συμμετοχές κάτω από τα γκολπόστ της Πρωταθλήτριας Αυστρίας.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Χορν, στην οποία έκανε συνολικά 37 συμμετοχές. Το 2013 πήρε μεταγραφή για την Γκρέντιγκ με την οποία αγωνίστηκε σε 61 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις δεχόμενος 96 γκολ.

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του ο Στάνκοβιτς το έκανε το καλοκαίρι του 2015. Η Σάλτσμπουργκ τον αγόρασε έναντι 1,25 εκατομμυρίων ευρώ. Με τους «ταύρους» έως σήμερα, σε όλες τις διοργανώσεις,  μετρά 152 αγώνες, έχοντας δεχθεί 154 γκολ ενώ έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του 57 φορές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αγωνιστεί με την φανέλα της Σάλτσμπουργκ 10 φορές σε παιχνίδια ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, 9 σε παιχνίδια προκριματικών του Τσάμπιονς Λίγκ και σε 6 παιχνίδα ομίλων Γιουρόπα Λίγκ. Ενώ με την φανέλα της Γκρέντιγκ αγωνίστηκε 4 φορές σε προκριματικά Γιουρόπα Λίγκ, φάση στην οποία έχει αγωνιστεί και με την Σάλτσμπουργκ μια φορά.

Έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα Αυστρίας με την Σάλτσμπουργκ από τη σεζόν 15/16 μέχρι και την φετινή. Ενώ με την ίδια ομάδα έχει και 5 κύπελλα Αυστρίας τις σεζόν 15/16, 16/17, 18/19, 19/20, 20/21. Ο Στάνκοβιτς έχει και σημαντικές προσωπικές διακρίσεις, όντας κάτοχος του βραβείου «Τερματοφύλακας της χρονιάς» στην Αυστρία 2 φορές. Μάλιστα η μια εξ αυτών τη σεζόν 14/15 αγωνιζόμενος στην Γκρέντιγκ, ενώ η δεύτερη την σεζόν 18/19 ως τερματοφύλακας της Σάλτσμπουργκ.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι διεθνής με την ομάδα της Αυστρίας, παρότι είναι γεννημένος στη Βοσνία και έχει ρίζες από τη βαλκανική χώρα. Με την Αυστρία έχει 3 συμμετοχές στην ομάδα νέων και 4 με την μεγάλη ομάδα κάνοντας το ντεμπούτο του στις 6 Σεπτεμβρίου του 2019, με αντίπαλο την Λετονία και τελικό σκορ 6-0 υπέρ των Αυστριακών, παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε για την φάση των προκριματικών του Euro.