ΑΕΚ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ποδοσφαιρική…Ευρωλίγκα μας δείχνει το κοντινό μέλλον!

Η απόφαση για τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας…τελειώνει το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον έτσι όπως το είχαμε μάθει και ανοίγει νέους ορίζοντες που μας βάζουν σε σκέψεις. Γράφει ο Θανάσης Ζήσης.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της δημιουργίας μιας κλειστής λίγκας 20 ομάδων (15 μόνιμων + 5 wildcard) από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες! Η αντίδραση της UEFA άμεση, η οποία με δήλωση της ανέφερε πως αν προχωρήσει το εν λόγω εγχείρημα θα αποκλείσει τους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους από κάθε εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια διοργάνωση.

Φυσικά από τη δήλωση μέχρι τη πράξη απέχει πολύς χρόνος, αλλά αυτό θα είναι και το θέμα προς συζήτηση. Ας πούμε λοιπόν πως σε ένα υποθετικό σενάριο η νέα αυτή λίγκα προχωράει. Τι θα συμβεί με τα εγχώρια πρωταθλήματα και τι θα μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον;

Ας τα πάρουμε από την αρχή και το σήμερα. Την ώρα που μιλάμε η UEFA έχει δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίες θα γίνουν τρεις (;) από την επόμενη σεζόν. Οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτές προκύπτουν από την ειδική βαθμολογία των χωρών και τους βαθμούς που μαζεύουν.

Από τη στιγμή λοιπόν που η λίγκα θα είναι κλειστή, αυτή η βαθμολογία θα αλλάξει, αφού όσο και να θελουμε η…Αλαβές δεν έχει την ίδια δυναμικότητα με τη Λεβερκουζεν, ούτε η Στουτγκαρδη με τη Πόρτο.

Τη συγκεκριμένη στιγμή κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν την ενοποίηση του πρωταθλήματος Ολλανδία με το αντίστοιχο του Βελγιου. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε το ranking, αφού θα δημιουργούταν κενό μιας θέσης. Τι βλέπουμε στο σύντομο μέλλον; Περισσότερες ενοποιήσεις με περισσότερες από δυο χώρες.

Θα έχουμε λοιπόν τη…Σκανδιναβική λίγκα, την Αδριατική λίγκα, την Λίγκα με χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και τη Πολωνία με την Ουκρανία, και πάμε στα δικά μας. Μια ενοποίηση του Ελληνικού πρωταθλήματος με το αντίστοιχο της Κύπρου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί (αν βέβαιο φτάσουμε σε τέτοιο σημείο) η ακόμη και πιο διευρυμένο ως μια Βαλκανική λίγκα!

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τις ισορροπίες στη βαθμολογία των χωρών, αφού από ένα σύνολο 52 χωρών-διοργανώσεων θα έμεναν λιγότερες από τις μισές και έτσι θα μπορούσαν να μοιραστούν διαφορετικά και τα…ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν το μέλλον, αν και δεν πρέπει να απέχει και παρά πολύ μακριά. Το φετινό καλοκαίρι ίσως θα είναι το κρισιμότερο στην ιστορία στο είδος του την ώρα που θα ύπαρχε και η διεξαγωγή του Euro.