ΑΕΚ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Λοτζέσκι: «Αν συνεχίσω το μπάσκετ θέλω να το κάνω με την ΑΕΚ»

Μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα sdna.gr παραχώρησε ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να συνεχίσει και του χρόνου στην ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο φόργουορντ της “Βασίλισσας”:

Το πρώτο μισό της σεζόν ολοκληρώθηκε. Πώς θα αξιολογούσες την εικόνα της ομάδας, αλλά και την δική σου; «Τα πήγαμε καλά. Είχαμε κάποιες ήττες που ήρθαν στα τελευταία παιχνίδια. Στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος (με το Λαύριο) γνωρίσαμε την ήττα, όμως τα έχουμε πάει καλά μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι τα παιδιά παίζουν ο ένας για τον άλλο και προσπαθούμε όλοι να αποδώσουμε βάσει αυτών που θέλουν οι προπονητές από εμάς. Είμαστε στο 3-1 στο BCL και στο 6-1 στο πρωτάθλημα. Είναι καλή αρχή για εμάς. Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να μείνουμε υγιής».

Για σένα πόσο δύσκολο ήταν να κάθεσαι στον πάγκο και να βλέπεις τους συμπαίκτες σου ανήμπορος να παίξεις; «Αυτό συνέβη στο παιχνίδι με το Λαύριο. Ήμουν έτοιμος, απλά δεν θέλαμε να ρισκάρουμε κάποιον τραυματισμό. Γιατί έλειπα έναν ολόκληρο μήνα. Στο επόμενο παιχνίδι θα είμαι έτοιμος. Πάντα θες να βοηθάς την ομάδα σου, πόσο μάλλον όταν εκείνη χάνει. Είναι αρκετά δύσκολο. Αλλά η κατάσταση ήταν τέτοια με την περίπτωσή μου που θέλαμε να σιγουρευτούμε πως θα είμαι έτοιμος στο 100%».

Είπες ότι έμεινες εκτός τον τελευταίο μήνα. Πόσο δύσκολος ήταν αυτός ο μήνας για σένα; «Κυρίως στο πνευματικό κομμάτι ήταν η δυσκολία. Όλοι εμείς οι μπασκετμπολίστες καταλαβαίνουμε την κατάσταση όταν ένας παίκτης έχει Covid 19 και πολλές ομάδες πλέον έχουν βιώσει ανάλογες εμπειρίες τους προηγούμενους μήνες. Η νοοτροπία μου σε αυτό ήταν πως καταλαβαίνω την κατάσταση και πως πρέπει να το περάσω. Από τη στιγμή που ήρθε και σε άλλους αθλητές, θα το ξεπεράσω κι εγώ και θα είμαι εντάξει. Δεν υπήρξε κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τις πρώτες μέρες είχα επικεντρωθεί στο να είμαι υγιής και να σιγουρευτώ ότι δεν είμαι άρρωστος. Η πιο απογοητευτική στιγμή ήταν όταν ένιωθες υγιής, αλλά δεν μπορούσες να επιστρέψεις διότι σε νέο τεστ βρέθηκα θετικός. Αυτό ήταν το πιο σκληρό κομμάτι. Σκεφτόμουν “Νιώθω καλά τώρα, γιατί βρέθηκα πάλι θετικός, ενώ νιώθω σε φυσιολογική κατάσταση;” και έτσι ήμουν σε μια… βαρετή θέση να μένω σπίτι, να μην μπορώ να κάνω προπονήσεις και να βοηθάω την ομάδα».

Το περασμένο καλοκαίρι πήρες την απόφαση να επιστρέφεις στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Έχοντας περάσει ένα διάστημα πώς νιώθεις με την παρουσία σου στην ΑΕΚ; «Είναι πολύ ωραία. Σε γενικές γραμμές έχουμε καταλάβει ποιο play θα λειτουργήσει καλύτερα για εμάς στο παρκέ. Ο κόουτς κάνει πολύ καλή δουλειά στο πώς να με χρησιμοποιήσει στο παρκέ και να πάρει το καλύτερο από μένα. Νιώθω πολύ άνετα με τον ρόλο μου μέσα στην ομάδα. Ήμουν χαρούμενος που επέστρεψα στην Ελλάδα και ήμουν γύρω από γνώριμα πρόσωπα. Έχω τη δυνατότητα να παίξω σε υψηλό επίπεδο και αυτό ταιριάζει στο παιχνίδι μου. Απολαμβάνω τη ζωή εδώ και περιμένω να επιστρέψω στη φόρμα που ήμουν προ κορωνοϊού. Το μόνο απογοητευτικό ήταν πως ενώ είχα βρει αυτοπεποίθηση, έπαιζα καλά και ένιωθα άνετα στο παρκέ, έχασα τον τελευταίο μήνα. Οπότε, τώρα θα επιστρέψω και ελπίζω σαν ομάδα να συνεχίσουμε να κερδίζουμε και να κάνουμε όλο τον κόσμο χαρούμενο».

Νιώθεις ότι ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα ταιριάζει στο αγωνιστικό σου προφίλ; «Ναι, το πιστεύω. Ο κόσμος στην Ελλάδα ξέρει μπάσκετ και καταλαβαίνει. Εμείς στην ομάδα έχουμε 2 στυλ μπάσκετ σχεδόν. Από τη μία ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα συνολικά και σε δεύτερο βαθμό το πώς θα ταιριάξουμε στο στυλ του Κιθ Λάνγκφορντ για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Είναι σαν να έχουμε… δύο ομάδες και το στυλ να είναι λίγο πιο διαφορετικός. Όμως και πάλι και στον τρόπο που αγωνίζεται ο Κιθ θεωρώ πως τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά και έχουμε προσαρμοστεί πλήρως Δουλεύει και αυτό το στυλ, ανεξάρτητα το ποιος είναι στο παρκέ».

Πώς είναι να μοιράζεσαι το παρκέ με έναν παίκτη σαν τον Κιθ Λάνγκφορντ; «Με τον Κιθ ήμασταν συμπαίκτες και στον Παναθηναϊκό, αν και δεν παίζαμε για πολύ ώρα μαζί στο παρκέ. Ακόμα και τώρα, ο Κιθ έχει μεγάλο επιθετικό ρόλο. Υπάρχουν συστήματα ώστε να πάρω τη μπάλα και να εκτελέσω ή να του δώσω βοήθειες στην επίθεση. Όταν υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται η ομάδα σκορ είμαστε και οι δύο στο παρκέ. Είμαι σε τέτοια φάση στην καριέρα μου που θα βοηθήσω τον Κιθ να βρει τον κατάλληλο διάδρομο να σκοράρει. Αν δεν δουλέψει αυτό, τότε θα αναλάβω εγώ δράση. Είμαστε καλά μαζί, δουλεύουμε καλά μαζί στις προπονήσεις».

Στην ομάδα υπάρχουν και άλλοι παίκτες με μεγάλη εμπειρία. Ο Ζήσης, ο Ματσιούλις, ο Σλότερ. Πώς είναι η χημεία μεταξύ σας; «Είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Πραγματικά καλά! Όποιος παρακολουθούσε τα παιχνίδια μας, έβλεπε πως στα τελευταία λεπτά ήμασταν εγώ ο Κιθ, ο Νίκος, ο Γιόνας και ο Μάρκους για να τελειώσουμε τα παιχνίδια. Θεωρώ πως κάναμε καλή δουλειά, διότι μαζί κερδίσαμε το παιχνίδι με τον Ιωνικό, που ήρθε η ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Αλλά και άλλα κρίσιμα παιχνίδια, όπως στο Περιστέρι. Μαζί τους μπορώ να παίξω πραγματικά καλά. Είναι έξυπνοι παίκτες, κάτι που χρειαζόμαστε ως ομάδα και βρίσκουμε το σωστό τρόπο, διαβάζοντας το παιχνίδι».

Η ΑΕΚ είναι στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, είναι στην κορυφή του ομίλου της στο BCL. Ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της ομάδας; «Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να μείνουμε υγιείς. Είχαμε μια εξαιρετική αρχή στο πρωτάθλημα, αλλά τα έχουμε πάει πολύ καλά και στο BCL. Στο Κύπελλο Ελλάδας ο καθένας μπορεί να το κατακτήσει, πράγμα που έχω μάθει από την εμπειρία μου στην Ελλάδα. Όποιος παίξει καλά θα το κατακτήσει. Η σεζόν είναι μεγάλη. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και είναι η ομάδα που κατακτά συνήθως το πρωτάθλημα. Είναι μεγάλη υπόθεση και έχει μεγάλη δυσκολία για εμάς, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον».

Το 2021 έχει αρκετά πολύ απαιτητικά παιχνίδια στο ξεκίνημά του. Η ΑΕΚ «χτυπήθηκε» από τραυματισμούς σημαντικών παικτών, όπως ο Ζήσης και ο Σλότερ. Θεωρείς πως η ομάδα θα παρουσιαστεί έτοιμη τη νέα χρονιά; «Πράγματι, έχουμε πολλά παιχνίδια που είναι σε υψηλό επίπεδο. Ο τρόπος που ελέγχουμε τα παιχνίδια και καταφέρνουμε να τα κερδίζουμε είναι σημαντικός για εμάς Ως μια ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, δεν θα είναι εύκολο να παίξουμε κόντρα στη Χάποελ Χολόν, μια ομάδα πολύ αθλητική και με έφεση στο ένας εναντίον ενός. Πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό, να παίξουμε με αυτοπεποίθηση».

Από το περασμένο καλοκαίρι έχει υπάρξει μια κουβέντα σχετικά με τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ της ομάδας. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο μέσα στην ομάδα; Πώς το αντιμετωπίσατε εσείς; «Εγώ δεν έδωσα μεγάλη σημασία σε όσα ειπώθηκαν στην αρχή της σεζόν. Είναι κατανοητό. Είμαστε μεγάλοι. Έχουμε αρκετούς έμπειρους παίκτες. Για εμάς, μετά τον χαμένο τελικό του BCL υπήρξε μια κουβέντα και είπαμε “Παιδιά πολύς κόσμος αμφιβάλει πως έχουμε καλή ομάδα”. Μιλήσαμε γι αυτό αλλά η κατάσταση αυτή κράτησε μόλις 1-2 μέρες. Μετά επικεντρωθήκαμε στο μπάσκετ. Για να αποδεικνύαμε στον κόσμο ότι έκανε λάθος, έπρεπε να είχαμε μια καλή εκκίνηση στη σεζόν και θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε με αυτόν τον τρόπο».

Ο τελικός του BCL κόντρα στην Μπούργος είναι ακόμα στο μυαλό σου; «Υπάρχει, Δεν το σκεφτόμαστε πολύ πλέον. Προφανώς και ήταν χάλια η εικόνα μας και μπορούσαμε να παίξουμε πολύ καλύτερα στο παιχνίδι εκείνο. Έπρεπε να προχωρήσουμε γιατί ήταν μια περίεργη κατάσταση. Δεν παίζαμε στο τέλος μιας σεζόν, αλλά στο ξεκίνημά της και από την αρχή μπήκαμε σε καταστάσεις do or die. Έπρεπε να το ξεπεράσουμε, να μάθουμε από εκείνο το παιχνίδι και να παρουσιαστούμε καλύτεροι».

Όποιος σε βλέπει πάνω στο παρκέ λέει πως είσαι ένας άνθρωπος που ηγείται δίνοντας το παράδειγμα στους υπόλοιπους. Εσύ πώς το αντιλαμβάνεσαι αυτό; «Κατά κάποιο τρόπο είναι έτσι. Δεν είμαι από τους παίκτες που θα πουν πολλά. Έχουμε αρκετούς βετεράνους στην ομάδα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς να προετοιμαστούμε για τα παιχνίδια. Δεν λέμε πολλά. Απλά προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε. Έχουμε πολλούς ηγέτες στα αποδυτήρια και ο καθένας ξέρει τι να περιμένει».

Έχεις ζήσει την εμπειρία του γεμάτου ΟΑΚΑ από πολλές σκοπιές. Ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ως αντίπαλος της ΑΕΚ. Φέτος δεν υπάρχουν φίλαθλοι στις εξέδρες. Πόσο περίεργη είναι η κατάσταση αυτή για σένα; «Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως σχεδόν το έχω συνηθίσει πλέον. Βλέπουμε βίντεο με κόσμο στις εξέδρες και μας φαίνεται παράξενο που υπάρχει κόσμος στις εξέδρες. Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, το να συνηθίζεις χωρίς κόσμο, το να βλέπεις παιχνίδια χωρίς κόσμο είναι εξίσου κακό. Ελπίζουμε το συντομότερο να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο για να είναι όλα καλύτερα. Και να επιστρέψουν όλα στο φυσιολογικό».

Μιας και αναφέρθηκες στην επόμενη σεζόν, υπάρχει στο μυαλό σου το ενδεχόμενο παραμονής στην ΑΕΚ; Είναι κάτι που το σκέφτεσαι; «Δεν το ξέρω ακόμα. Εάν αποφασίσω να παίξω μια σεζόν ακόμα, θα ήθελα να το κάνω με την ΑΕΚ. Όπως είπα απολαμβάνω το ρόλο μου στην ομάδα, μου ταιριάζει. Απολαμβάνω τη ζωή στην ομάδα, όλοι ξέρουν πόσο αγαπάω την Ελλάδα. Το δύσκολο κομμάτι είναι πως η οικογένειά μου βρίσκεται στην Αμερική και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δεν είναι μαζί μου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα παίξω κι άλλον ένα χρόνο, που θα μπορούσε να είναι η τελευταία μου σεζόν. Θα δούμε. Όπως είπα και στη γυναίκα μου ερχόμενος εδώ σκεφτόμουν πως αυτή θα είναι η τελευταία μου σεζόν, αλλά βλέποντας ότι παίζω καλά δεν μπορώ να σταματήσω παίζοντας έτσι. Θα αποφασίσουμε σαν οικογένεια για το θέμα αυτό. Έχω 4 παιδιά και είναι μια δύσκολη κατάσταση. Θα δούμε όμως τους επόμενους μήνες».

Ανέφερες πριν πως ίσως αυτή είναι η τελευταία σου σεζόν στα παρκέ. Τι κληρονομιά θα ήθελες να αφήσεις ως παίκτης; «Θέλω να αφήσω τον τρόπο που παίζω. Πάντα παίζω για την ομάδα. Ήμουν διαφορετικός παίκτης στο Βέλγιο και απ’ όταν ήρθα στην Ελλάδα έπαιξα σε υψηλού επιπέδου ομάδες και προσαρμόστηκα. Προσπάθησα να τις βοηθήσω να κερδίζουν και ταυτόχρονα βελτίωσα πολύ το σουτ μου. Απολαμβάνω αυτό που κάνω και εντός και εκτός παρκέ».

Ποιες είναι οι 3 καλύτερες στιγμές σου στην Ελλάδα; «Θα έλεγα πως είναι οι παρουσίες στα Final 4 με τον Ολυμπιακό, η κόντρα των αιωνίων και η παρουσία μου στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά ως παίκτης του Ολυμπιακού, που είδα όλη αυτή την ατμόσφαιρα. Και μετά η αγάπη που έλαβα από τον κόσμο στην Ελλάδα. Περπατώντας στο δρόμο όλοι έχουν κάτι καλό να μου πουν. Αυτές είναι οι αναμνήσεις που θυμάμαι, μαζί με το πρώτο μου πρωτάθλημα στην Ελλάδα».

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της ΑΕΚ; «Μας λείπει ο κόσμος στα παιχνίδια. Θέλουμε να σας έχουμε πάλι μαζί μας. Ανυπομονώ να παίξω και πάλι. Ελπίζω να έχετε ένα καλό 2021, να είναι καλύτερο από το 2020 και ανυπομονούμε να σας έχουμε και πάλι μαζί μας στο γήπεδο».