To remake της Disney γυρίστηκε σε εδάφη όπου εκτυλίσσεται μία ‘δημογραφική γενοκτονία’.
Το ορίτζιναλ ‘Mulan’ του 1998 δεν είχε τύχει καλής υποδοχής στην Κίνα. Η λαϊκή ηρωίδα που ενέπνευσε την ταινία έχει τεράστια σημασία για την πολιτισμική κουλτούρα της χώρας και οι ελευθερίες που είχε πάρει η Disney κατά τη μεταφορά της είχαν επικριθεί.
Το νέο ‘Mulan’ όμως, το φρέσκο live-action remake που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, δεν φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη σε αυτή τη μεριά του ωκεανού τώρα που μιλάμε.
Η ταινία είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κάλεσμα σε μποϊκοτάζ όταν η πρωταγωνίστριά της, Liu Yifei, είχε δηλώσει πως υποστηρίζει την αστυνομία του Hong Kong κατά την καταστολή που διενήργησε η δεύτερη ενάντια σε ειρηνικές διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας.
Τώρα, λίγους μήνες μετά την πρώτη φάση των αντιδράσεων και αφού η ταινία έχει κυκλοφορήσει ήδη στην Αμερική μέσω Disney+ έναντι 30 δολαρίων, οι τίτλοι τέλους της έχουν ξεσηκώσει νέο κύμα διαμαρτυριών. Ανάμεσα στις ευχαριστίες της Disney για τα γυρίσματα του ‘Mulan’, εντοπίστηκαν αναφορές σε οκτώ κυβερνητικούς φορείς από τα εδάφη της Xinjiang, συμπεριλαμβανομένου και ενός γραφείου δημόσιας ασφάλειας στην Turpan. Η Turpan είναι μία πόλη της ανατολικής Xinjiang όπου έχει καταγραφεί η ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης της τουρκογενούς, μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Τα στρατόπεδα ‘επανεκπαίδευσης’ όπως ονομάζονται από την κυβέρνηση της Κίνας υπολογίζεται ότι συγκεντρώνουν 1 περίπου εκατομμύριο πολίτες, τη στιγμή που οι γυναίκες της μειονότητας έχουν μιλήσει για εξαναγκαστικές στειρώσεις και άλλες μεθόδους αντισύλληψης, σε μία δράση που οι ειδικοί ονομάζουν ‘δημογραφική γενοκτονία’. Βάσει ερευνητών, η Turpan μπορεί να επιβλέπει έως και 14 τέτοια στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή Adrian Zenz, η πόλη είχε την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ‘επανεκπαίδευσης’ με σκοπό την «εκρίζωση της αναπαραγωγής και της εξάπλωσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού από τα εδάφη».
Οι αντιδράσεις αυτή τη στιγμή δεν προέρχονται μονάχα από τους θεατές της ταινίας, αλλά και από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καλούν τη Disney να απαντήσει για την παραγωγή του ‘Mulan’. Η Yaqiu Wang για παράδειγμα, μία εκ των ερευνητών του Human Rights Watch, έχει κάνει την εξής έκκληση: «Η Disney πρέπει να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της επισταμένης έρευνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε διεξάγει – αν υπήρξε τέτοια – πριν πάρει την απόφαση να κάνει γυρίσματα στην Xinjiang, τι συμφωνίες είχε κάνει με τις αρχές της Xinjiang σχετικά με τα γυρίσματα, και τι είδους βοήθεια έλαβε από τις αρχές».
Πηγή: oneman.gr